Wykonanie
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie uderzająco podobnym smakiem domowego smalczyku robionego przez moją Babcię! Postanowiłam przenieść ten smak do domowego
pieczywa.
Bułki wyszły pyszne! Chrupiąca skórka z odżywczymi
ziarnami słonecznika i
siemienia lnianego … środek puszysty i delikatny … dodatkowo proste i szybkie wykonanie … czyli … pożywne
razowe bułki … idealne na śniadania!!!
Z przepisu wychodzi 8
bułek wielkości ok.12 cm.Składnik:500 g
mąki razowej200 g
mąki pszennej poznańskiej12 g suchych
drożdży100 g
margaryny3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda1 1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki
siemienia lnianego + ziarna do posypania
bułek1/3 szklanki
ziaren słonecznika + ziarna do posypania
bułek1
jajko do posmarowania
bułekWykonanie:Do większej miski przesiewamy
mąkę, wsypujemy
ziarna słonecznika,
siemienia lnianego,
drożdże,
cukier i
sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy
margarynę z
mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące
mleko z
margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości
pomarańczy, podsypujemy
mąką i formujemy podłużne
bułki podwijając ciasto pod spód.
Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch lekko nacinamy w
trzech miejscach
ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym
jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 st. C.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.