ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie … pszenne bułeczki domowego wypieku! Puszysty biały środek … rumiana chrupiąca skórka i delikatny maślany smak. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają :-).
Składnik na 20 bułeczek:
700 g mąki pszennej poznańskiej
12 g suchych drożdży
125 g masła
2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy masło z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy mąką i formujemy bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st. C (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/buleczki-pszenne