ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno-razowe

Bułeczki pszenno-razowe

nazwa

Wykonanie

Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym, mięciutkim środkiem. Idealne na śniadanie, dzieci je uwielbiają. Polecam!
Z przepisu wychodzi ok.15 bułek
Składnik:
400 g mąki pszennej poznańskiej
200 g mąki razowej
12 g suchych drożdży
100 g margaryny
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy mąką i formujemy bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (temperatura180 st. C.) na ok. 25 – 30 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/buleczki-pszenno-razowe