Wykonanie
Pierożki ze
szpinakiem i
serem feta podane z
oliwą i
czosnkiem.
Składniki na ciasto:350 g
mąki pszennej poznańskiej2
jajka½ łyżeczki
soli8-10 łyżek gorącej
wodySkładniki na farsz:450 g
szpinaku może być mrożony200 g
sera feta2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
pieprz do smakuDodatkowo:2 ząbki
czosnku pokrojone w plastry3-4 łyżki
oliwy extra vergineWykonanie farsz:
Szpinak rozmrażamy, przekładamy na patelnie doprowadzamy do wrzenia, staramy się, aby jak najwięcej
wody odparowało. Do
szpinaku rozkruszamy
fetą, doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem i mieszamy, aby
ser się ładnie rozpuścił i połączył ze
szpinakiem. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.Wykonanie ciasto :Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy
jajka. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo
wodę. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną
mąki. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby zmiękło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część cienko rozwałkowujemy na dwa tej samej wielkości prostokąty, w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Na jednej części ciast rozkładamy po łyżeczce farszu. Ciasto wokół farszu smarujemy pędzlem
wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta i delikatnie przyciskamy, a następnie radełkiem wykrawamy kwadraty.Ravioli wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy ok. 1 minuty po czasie jak wypłyną na wierzch. Odcedzamy z
wody i przekładamy na patelnię, na której
między czasie rozgrzaliśmy
oliwę z
płatkami czosnku. Ravioli podsmażamy uważając, aby
czosnek się nie przypalił. Podajemy prosto z patelni.Smacznego!