Wykonanie
Przekąska w sam raz na karnawał, czy inną imprezę. Łatwe w przygotowaniu, jedyna praca do wykonania, to sklejenie sakieweczek, co nie sprawia wielkiego kłopotu, ani nie zabiera dużo czasu. Idealnie pasuje do nich
sos czosnkowy, lub ewentualnie jakiś inny ulubiony. Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.Z jednego dużego
ciasta francuskiego (z Biedronki) wychodzi 32 sztuki.Można jednak zrobić większe saszetki, lub w innym kształcie.
Składniki:
ciasto francuskieszpinak paczka mrożonego lub świeży
ser feta, jedno opakowanie ok. 200g
czosnek, 2 duże ząbki
jajkomaka pszennapieprz i
sólWykonanie:
Szpinak rozmrażamy na patelni lub w garnku, na niewielkim ogniu. Po rozmrożeniu pozwalamy mu w miarę możliwości odparować. Problem z odparowaniem można najlepiej rozwiązać, rozmrażając
szpinak wcześniej, wtedy zlewamy nadmiar
wody i podgrzewamy dopiero wtedy na patelni. Jeśli nie mamy jednak tyle czasu, można po rozmrożeniu na patelni odcisnąć go na siteczku, lub w dłoniach. Dodajemy pokruszona
fetę do ciepłego najlepiej jeszcze
szpinaku,
czosnek przeciskamy przez praskę, doprawiamy
pieprzem i opcjonalnie
sola, ponieważ
feta jest bardzo słona i często to wystarczy.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Oprószamy minimalnie
maka i dzielimy nożem wg. uznania. Ja ciasto z Biedronki, które jest większe niż inne, dzielę wzdłuż na 4, a
potem na szerokość na 8. Saszetki takich rozmiarów są niewielkie, około 5x5 cm. Po podzieleniu ciasta nakładamy farsz na pojedynczy kawałek i zagniatamy przeciwległe rogi, dość dokładnie, w przeciwnym razie rozkleja się podczas pieczenia. (Jeśli tak się stanie kompletnie się nie przejmujcie, też będą pyszne).Na koniec smarujemy saszetki z wierzchu rozbełtanym
jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 15 min. Warto jednak zajrzeć na zalecenia na opakowaniu, bo różne ciasta mogą nieco szybciej np. się dopiekać, lub szybciej się rumienić. Wtedy warto zmniejszyć temperaturę. Do
ciasteczek zaglądamy regularnie.Podawać z sosem, najlepiej
czosnkowym.