ßßß

Składniki na ciasto ok. 26 szt.:450 g mąki pszennej120 g roztopionego masła2 jajka14 g suchych drożdży¼ szklanki ciepłej wody1/3 łyżeczki soli morskiejSkładniki na farsz:ok. 1300 kg dyni olbrzymiej1 duża czerwona papryka½ łyżeczki mielonej chili½ łyżeczka świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka suszonego oregano½ łyżeczki soli morskiejDodatkowo:1 jajko do posmarowania pierogówpestki dyni do ozdobySkładniki na jogurtowy dip:400 g jogurtu naturalnego½ łyżeczki soli morskiejświeżo mielony pieprz1 łyżka poszatkowanego świeżego koperkuWykonanie farsz:Dynię kroimy na kawałki, wyciągamy miąższ i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blasze. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (ok. 30 minut) w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Paprykę wyciągamy prędzej.Warzywa studzimy, z dyni wybieramy łyżką miąższ, paprykę obieramy ze skórki, przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, chili, oregano i solą. Mieszamy i odstawiamy.Wykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło i wodę. Wszystkie składniki mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi średnicy ok. 8 cm.Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy pieroga. Końcówki ciasta zduszamy i zagniatamy widelcem z obu stron. Pierogi rozkładamy na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zdobimy pestkami dyni. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut.Pierogi podajemy na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem.Wykonanie jogurtowy dip:Wszystkie składniki na dip umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i gotowe.Smacznego!