ßßß
Składniki:–spód–Mąka pszenna pełnoziarnista 270 gJajka 2 sztMasło 70 gZimna woda 2 łyżki–farsz–Łosoś wędzony na gorąco 125 g (lub świeży)Pomidorki koktajloweSzczypiorek lub koperekOliwkiGorgonzola (opcjonalnie)Jogurt naturalny 200 gJajka 3 sztPapryczka chilliSok z cytryny 1 łyżkaSól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Z mąki, jaj, wody oraz masła zagniatamy ciasto kruche, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.W tym czasie przygotowujemy składniki do farszu. Łososia świeżego lub wędzonego kroimy w mniejsze kawałki (rybę możemy zamienić na kurczaka lub indyka- podsmażonego na patelni) a pomidorki i oliwki kroimy w talarki. Z jogurtu, jaj, soku z cytryny oraz drobno posiekanej papryczki chilli przygotowujemy masę do zalania tarty.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na średnich oczkach tarki i równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 10 minut. Po tym czasie na lekko podpieczony spód układamy rybę, plasterki oliwek, kawałki gorgonzoli, szczypiorek lub koperek, całość zalewamy masą a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Tartę z łososiem zapiekamy około 30-35 minut w temp. 180 C lub do momentu zarumienienia wierzchu.
Tartę z łososiem podajemy z zieloną sałatą i dressingiem miodowo-musztardowym, całość smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie jako propozycję obiadową czy na letni piknik z przyjaciółmi. Tarta z łososiem świetnie sprawdzi się również jako ciepła przekąska na przyjęcie.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...