Wykonanie
Składniki:1 średniej wielkości
kabaczek400 g
grzybów leśnych (u mnie podgrzybki z Borów Tucholskich od Teściów 😉 )1
por ( tylko dolna część)200 g
mięsa mielonego ( u mnie
wieprzowina)150 ml
śmietany (18%)1
jajko1 mała
cebulasól morskaoliwa z oliwekolej rzepakowypieprz1 świeża
papryczka chili1 mały
pomidorkilka liści
bazyliiWykonanie:
Kabaczka myjemy, kroimy wzdłuż. Miąższ z pestkami wybieramy łyżeczką, pozostawiając ok. 1 centymetrowy rant. Pestki wyrzucamy, miąższ wykorzystamy do farszu. Połówki
kabaczka skrapiamy
oliwą, opruszamy
solą i
pieprzem, wstawiamy do piekarnika na 30 min. (temp. 180st. C). W tym czasie przygotowujemy farsz.
Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki smażymy na
oleju z drobno poszatkowaną
cebulą, szczyptą
soli i
pieprzem. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy
mięso, doprawiane
solą i
pieprzem. Gdy
mięso zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie talarki
pora, wydrążony środek
kabaczka i pokrojoną
papryczkę chili, smażymy do miękkości. Następnie dodajemy
grzyby i smażymy całość jeszcze kilka minut. Farsz zalewamy
śmietaną i zagotowujemy. Patelnie zestawiamy z ognia, gdy farsz nieco przestygnie dodajemy surowe
jajko, doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.Podpieczone połówki
kabaczka wyciągamy z piekarnika, faszerujemy przygotowanym nadzieniem, na wierzch układamy kawałki
pomidora. Zapiekamy kolejne 30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podanie, danie dekorujemy świeżymi liśćmi
bazylii.Smacznego!