Wykonanie
Cukiniowe paluchy, czyli frytki z
cukinii … zdrowa, smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego … polecam!
Składniki:2 duże
cukinieSkładniki na panierkę:¾ szklanki
otrębów pszennych1/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
bułki tartej50 g
żółtego sera (gouda)½ łyżeczki
solipieprzDodatkowo:2
jajkaoliwa z oliwek extra vergineWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy na trzy równe części. Każdą cześć przekrawamy na pół i kroimy wzdłuż w zgrabne słupki. Odstawiamy.
Ser kroimy w bardzo małą kosteczkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na panierkę i dokładnie mieszamy.Do drugiej miski wbijamy
jajka i dokładnie roztrzepujemy. Każdy kawałek
cukinii zamaczamy w
jajku i obtaczamy w panierce. Układamy na blaszce skrapiamy
oliwą i pieczemy ok. 20 minut do czasu aż
cukinia zmięknie a panierka stanie się chrupiąca.Smacznego!