Wykonanie
Takie oto sprytne placuszki z
cukinii. Wersji tego dania jest cała masa. Ja wykorzystałam najprostszy z nich, ale już myślę o następnym, a mianowicie zamiast
sera żółtego dodam
fety. Myślę, że to może być bardzo smaczne połączenie. Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:-2 średnie
cukinie-1
jajko-pęczek
szczypiorku-10 dkg
sera żółtego-
mąka pszenna-
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy gniazdo nasienne najlepiej małą łyżeczką.
Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy na chwilę, żeby puściła
wodę. Odsączamy
wodę i dodajemy
jajko, starty
żółty ser, pokrojony drobno
szczypiorek oraz
mąkę(tyle, żeby zagęścić masę). Solimy i
pieprzymy do smaku. Wszystko razem mieszamy i łyżką formujemy placki na rozgrzanej patelni. Placuszki są dosyć delikatne w smaku dlatego ja podałam je z
sosem czosnkowym. Do gęstej
śmietany dodałam 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól i
pieprz. Wszystko razem mieszamy.