ßßß


Składniki:200 g białego ryżu500 ml wody do ugotowania ryżu3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego100 g otrąb pszennych (dałam żytnie)100 g cukru100 g gorzkiej czekolady 70 %2 łyżki ciemnego kakao200 ml śmietanki 18 %2 jajkaDodatkowo:4 łyżki golden syropusok z połówki pomarańczyWykonanie:Ryż zalewamy wodą z ekstraktem pomarańczowym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości na małej mocy palnika. W małym rondlu podgrzewamy śmietanę z połamaną czekoladą. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Do miski wsypujemy otręby, cukier i kakao, wbijamy jajka, a następnie wlewamy śmietanę z czekoladą. Całość mieszamy, dodajemy ugotowany ryż, ponownie dokładnie mieszamy. Formę to pieczenia (tortownicę o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenie, tylko spód, boki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 min. w temperaturze 180st.C.Czekoladowe ciasto ryżowe podajemy polane golden syropem wymieszanym z sokiem z pomarańczy.Smacznego!