ßßß
Pogoda znowu nie dopisuje. Szaro, buro i deszczowo. Wiadomo, że na taką aurę najlepsza jest czekolada, gorąca. Ale z racji pory roku, trochę nie wypada pić tego ciemnego eliksiru szczęścia, więc postanowiłem przygotować go w wersji mocno schłodzonej. Tak właśnie powstał czekoladowy/kakaowy sorbet na patyku :)składniki:300 ml wody45 g kakao100 g cukru75 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka esencji waniliowejWodę z cukrem umieścić w rondlu i zagotować. Kakao wsypać do kubka, zalać kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dobrze wymieszać. Rozpuszczone kakao przelać do rondla z wodą i gotować przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową oraz czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Rondel z miksturą przykryć ściereczką (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowa masę przelać do foremek do lodów i wstawić do zamrażarki na całą noc.Smacznego! :)