Wykonanie
Pogoda znowu nie dopisuje. Szaro, buro i deszczowo. Wiadomo, że na taką aurę najlepsza jest
czekolada, gorąca. Ale z racji
pory roku, trochę nie wypada pić tego ciemnego eliksiru szczęścia, więc postanowiłem przygotować go w wersji mocno schłodzonej. Tak właśnie powstał czekoladowy/kakaowy
sorbet na patyku :)składniki:300 ml
wody45 g
kakao100 g
cukru75 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka esencji waniliowej
Wodę z
cukrem umieścić w rondlu i zagotować.
Kakao wsypać do kubka, zalać kilkoma łyżkami zagotowanej
wody i dobrze wymieszać. Rozpuszczone
kakao przelać do rondla z
wodą i gotować przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, dodać esencję
waniliową oraz
czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Rondel z miksturą przykryć ściereczką (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowa masę przelać do foremek do
lodów i wstawić do zamrażarki na całą noc.Smacznego! :)