ßßß Cookit - przepis na Mus królewski

Mus królewski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek deserowych
sok z pomarańczy 20 mililitrów
śmietana kremówka 200 mililitrów
pomarańcze 4 sztuk
Wykonanie:
Połamana czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i wymieszać z kakao i sokiem pomarańczowym. Białka ubić z resztą cukru na sztywna pianę. Ubijając, stopniowo dodawać stopiona czekoladę. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać, razem z pianą, do masy jajecznej. Mus odstawić na noc do lodówki.
Porcje musu nakładać na talerzyki, obok musu układać odfiletowane cząstki pomarańczy. Deser można polać likierem pomarańczowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9769/Mus-krolewski