Wykonanie
Jestem osobą, dla której nie istnieje pojęcie 'przesłodzone', 'za' słodkie itp. Moja
herbata musi znosić 5-6 łyżeczek
cukru. :) Ten delikatny mus stał się moim ulubionym deserem zaraz po debiutanckim wykonaniu. Aż miło było patrzeć, gdy reszta rodziny wylizała pucharki praktycznie do czystości. :)
SKŁADNIKI :1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru4
jajkaśmietanka 30%Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy
cukier, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia i całość odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka rozdzielamy na
żółtka i
białka, gdy
czekolada będzie na tyle chłodna, by nie ścięła
żółtek dodajemy je wszystkie i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do czekoladowej masy mieszając. Całość rozlewamy do pucharków i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z ubitą, słodką
śmietanką i startą
czekoladą. :)