Ciasto przygotowałem zainspirowany przepisem Nigelli Lawson .Połączenie czekolady i pomarańczy jest zawsze atrakcyjne. Moje ciasto wzbogaciłem malinami macerowanymi w alkoholu .2 średnie pomarańcze6 jajek20 dag orzechów laskowych zmielonych (u Nigelli są migdały),dobrze smakują też włoskie25 dag cukru5 dag kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPomarańcze gotować 2 godziny pod przykryciem. Zlać wodę i ostudzić.Przekroić,wyjąć pestki i zmiksować.Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać mikserem.Piec w natłuszczonej formie,20cm,w temp.180stop.z termoobiegiem 45-50min.Wystudzić ciasto i polać (posmarować) gnache (polewa czekoladowa) ,ułożyć maliny i polać resztą gnache.Gnache.150 gorzkiej czekolady100ml kremówkiŚmietankę doprowadzić do wrzenia, nie gotować.Dodać połamaną czekoladę, mieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady i uzyskania lśniącej polewy.Rozpusta pewna!