Wykonanie
Genialna babka. Mocno czekoladowa, intensywnie pomarańczowa w smaku i zapachu. Bardzo pulchna, wilgotna i miękka. Bezglutenowa, zamiast
mąki zawiera
orzechy.Składniki:2
pomarańcze6
jajek200 g mielonych
orzechów50 g
kakao230 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyPomarańcze przygotować najlepiej dzień przed pieczeniem. Dokładnie wyszorować, zalać zimną
wodą i gotować przez dwie godziny, pilnując aby cały czas były zanurzone w wodzie. Ostudzić.
Jajka w całości ubić z
cukrem na puch.
Pomarańcze zmiksować na pulpę w malakserze ( ja przepuściłam je przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem do
maku). Papkę
pomarańczową połączyć z
kakao, proszkiem i
sodą i dodać do masy jajecznej. Wsypać zmielone
orzechy i zmiksować. Przelać do foremki natłuszczonej i wysypanej
kakao. Piec około 60 minut w 170*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku. Polać polewą z
gorzkiej czekolady i posypać
słonecznikiem w
czekoladzie.źródło