ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka czekoladowo- pomarańczowa

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka czekoladowo- pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Genialna babka. Mocno czekoladowa, intensywnie pomarańczowa w smaku i zapachu. Bardzo pulchna, wilgotna i miękka. Bezglutenowa, zamiast mąki zawiera orzechy.
Składniki:
2 pomarańcze
6 jajek
200 g mielonych orzechów
50 g kakao
230 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Pomarańcze przygotować najlepiej dzień przed pieczeniem. Dokładnie wyszorować, zalać zimną wodą i gotować przez dwie godziny, pilnując aby cały czas były zanurzone w wodzie. Ostudzić.
Jajka w całości ubić z cukrem na puch. Pomarańcze zmiksować na pulpę w malakserze ( ja przepuściłam je przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem do maku). Papkę pomarańczową połączyć z kakao, proszkiem i sodą i dodać do masy jajecznej. Wsypać zmielone orzechy i zmiksować. Przelać do foremki natłuszczonej i wysypanej kakao. Piec około 60 minut w 170*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku. Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać słonecznikiem w czekoladzie.
źródło
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/10/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html