Wykonanie
Miałam ogromne oczekiwania piekąc to ciasto. Zapowiadało się smakowicie i trochę się bałam, że efekt nie będzie tak dobry jakbym chciała. Niepotrzebne. Ciasto jest bardzo mocno
czekoladowe, pachnie
pomarańczami, smak lekko przełamany
orzechami. Trochę kłopotu sprawiły mi
orzechy. Miały być mielone i jak na złość nigdzie nie mogłam ich kupić. Jeśli będziecie w podobnej sytuacji i nie dysponujecie odpowiednim sprzętem do ich mielenia (zwykła końcówka blendująca do miksera nie sprawdza się) to podpowiadam : praska do
czosnku. Tak, tak...nie oszalałam. Tak jest najszybciej. 200 gramów
orzechów to mniej więcej 3 garści i przeciśnięcie ich przez praskę zajmuje kilka minut.Przepis z Gotuję Bo Lubię kopiuję w całości, gdyż nie wprowadzałam żadnych zmian.
Składniki:* 1 duża lub 2 małe
pomarańcze ( w
sumie ok 380-400 g)* 6
jajek* 1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki
sody* 200 g mielonych
orzechów (włoskich lub laskowych)* 250 g
cukru* 50 g
kakaoPolewa:* 120 g
mlecznej czekolady* 5 - 6 łyżek
śmietanki 36%Generalnie ciasto jest bardzo proste i robi się je ekspresowo. Ponieważ do przepisu potrzebujemy ugotowane
pomarańcze, proponuję tę czynność wykonac wcześniej. Wówczas przygotowanie ciasta zajmie Wam nie więcej niż 10 minut.
Pomarańcze należy gotować przez 2 godziny (ze skórką). Co jakiś czas należy dolac
wody i obrócić je, aby
pomarańcze były jak najbardziej zanurzone. Proponuję też użyc mocno dojrzałych
pomarańczy, a najlepiej jednej dużej. Ugotowane
pomarańcze wstawiamy na noc do lodówki, aby całkowicie wystygły.Na drugi dzień
pomarańcze kroimy w ósemki i razem ze skórkami wrzucamy do blendera i miskujemy na jednolitą pulpę.
Jajka ubijamy z
cukrem ok minuty, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy drugą minutę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej
oliwą tortownicy (22cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę. Na ostatnie 15 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczeni lub folią aluminiową aby się nie spiekło z wierzchu. Ciasto jest upieczone gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi z niego suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obkrajamy od tortownicy i pozostawiamy ok 2 godziny aby przestygło.Kiedy ciasto jest już trochę przestudzone przygotowujemy polewę. Połamaną
czekoladę umieszczamy w misce w kąpieli
wodnej i topimy, a następnie dodajemy
śmietankę i mieszamy az utworzy się jednolita masa. Polewę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy
kakao.Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.