ßßß Cookit - przepis na Kakaowo-pomarańczowe ciasto bez mąki

Kakaowo-pomarańczowe ciasto bez mąki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wypróbowałam przepis na genialne kakaowo-pomarańczowe ciasto, który znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię . W smaku jest ono zaskakujące, zupełnie inne niż tradycyjne ciasta kakaowe czy czekoladowe. Dzięki dodaniu pomarańczy c iasto jest niesamowicie aromatyczne, delikatne i wilgotne. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Pomimo tego, że oryginalny przepis trochę zmieniłam ciasto wyszło fantastyczne.
Składniki:
2 małe pomarańcze
5 jajek
180g cukru
50g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
120g mielonych migdałów (lub orzechów)
60g otrębów pszennych (zamiast otrębów można dodać więcej migdałów bądź orzechów)
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyć i ugotować w całości, przez ok 1,5 godziny. Podczas gotowania należy pilnować by cały czas były przykryte wodą.
Po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórą) i zmiksować w blenderze. Do pomarańczowej pulpy dodać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wcześniej przygotowaną masę pomarańczowo-kakaową. Na koniec wsypać migdały z otrębami (otręby należy przed dodaniem chwilę zmiksować w blenderze żeby były drobniejsze i połączyć ze zmielonymi migdałami). Dokładnie wszystko wymieszać.
Następnie przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć kakao.
Masę przelać do tortownicy i piec przez godzinę w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.
Po tym czasie można udekorować je polewą lub po prostu posypać kakao.
Nie przechowywać w lodówce, ponieważ będzie twarde.
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/08/Kakaowo-pomaranczowe-ciasto-bez-maki.html