ßßß Cookit - przepis na Przechowywać w lodówce.

Przechowywać w lodówce.

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowo - czekoladowe plasterki dołączam do spisu propozycji na Świąteczne prezenty .
Przepis podaję za Atinką .
2 pomarańcze
1 1/2 szklanki wody
szklanka cukru
100 g dobrej gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.
Gotować przez około godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia, wysuszyć przez noc.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomagając sobie widelcem otaczać plasterki w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/12/Kandyzowane-plasterki-pomaranczy-w-czekoladzie.html