Wykonanie
Pomarańczowo -
czekoladowe plasterki dołączam do spisu propozycji na Świąteczne prezenty .Przepis podaję za Atinką .
2
pomarańcze1 1/2 szklanki
wodyszklanka
cukru100 g dobrej
gorzkiej czekolady (min. 70 %
kakao)
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać
cukier, wlać
wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru. Wrzucić plasterki
pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.Gotować przez około godzinę - lub nawet trochę dłużej -
pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z
wody i
cukru powinien powstać gęsty, kleisty
syrop o cudownym
pomarańczowym smaku. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia, wysuszyć przez noc.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, pomagając sobie widelcem otaczać plasterki w
czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.Smacznego!