ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto ryżowe z syropem cytrusowym

Czekoladowe ciasto ryżowe z syropem cytrusowym

nazwa

Wykonanie

Mimo bardzo ciepłych dni, nie przechodzi nam ochota na coś czekoladowego ;). Ale, żeby nie było za ciężko, proponuję lekkie ciasto czekoladowe z ryżu, dla orzeźwienia oblane syropem z cytrusów. Idealne do kawy w taką letnią pogodę jak w ten weekend ;).
Składniki:
200 g ryżu (użyłam brązowego, ale polecam biały)
300 ml wody
3 łyżki ekstraktu pomarańczowego
300 ml mleka
100 g cukru
100 g dobrej gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 18 %
2 jajka
100 g otrębów pszennych
Składniki na syrop cytrusowy:
sok z 1 pomarańczy
sok 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
Wykonanie
Ryż zalewamy wodą i ekstraktem pomarańczowym i odstawiamy na minimum godzinę. Dolewamy mleko i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ryż tak długo, aż wchłonie cały płyn. Mieszamy raz na jakiś czas, pod koniec już bez przerwy, żeby ryż się nie przypalił.
Ściągamy masę z palnika, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy śmietankę, następnie wbijamy jajka. Na koniec dosypujemy otręby. Dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy (22 cm) smarujemy obficie masłem i obsypujemy otrębami.
Masę ryżową przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut.
Syrop.
Łączymy ze sobą soki z cytrusów, dodajemy cukier i delikatnie podgrzewamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Gotowym syropem polewamy ciasto.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/05/czekoladowe-ciasto-ryzowe-z-syropem.html