Wykonanie
SKŁADNIKI:1/2
łopatki wieprzowej1
cebula1
marchewka1
pietruszka1 mały
porkawałek
selera2
pieczarkiolej do smażenia
sól i
pieprzostra paprykagałka muszkatołowa2
liście laurowe3
ziela angielskie3 ziarenka jałowca1 czubata łyżka
mąki pszennejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyć oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę, posolić i przyprawić
pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na
oleju, dodać
mięso i całość smażyć na złoty (brązowy) kolor.
Mięso podlać
wodą w ilości , aby przykryło
mięso), dusić pod przykryciem około 45 minut, po tym czasie dodać do
mięsa warzywa pokrojone w paski lub drobną kostkę,
pieczarki w paski cały czas uzupełniając
braki wody, aby
mięso nam się nie przypaliło. Całość dusimy do momentu, aż
mięso i warzywa będą miękkie. Sos przyprawiamy na końcu
solą,
pieprzem, i
gałką muszkatołową,
ostrą papryką.
Mąkę rozpuszczamy w 6 łyżkach
wody i wlewamy do gotującego się sosu zagęszczając go w ten sposób.