Wykonanie
Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z
serków topionych.Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość
mięsa mielonego.Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego)
mięsa mielonego1
cebula1
por (biała część)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerasól,
pieprzodrobina
ostrej papryki2
serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatków
ziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:
Cebulę i
pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce
oleju na patelni, rozdrabniając
mięso widelcem. Doprawiamy
solą,
pieprzem, odrobiną
ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy
bulion - do
wody wrzucamy
marchew,
pietruszkę,
seler,
ziele angielskie,
liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1
kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z
bulionu, a wrzucamy do niego nasze
serki topione i przekładamy z patelni
mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia
serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy
koperkiem lub
natką pietruszki i ... zjadamy :)
z
bagietką... lub ew. z drobnym
makaronem, chociaż wersja z
bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada...