ßßß
Kto nie lubi pierogów? Mój mąż ale tylko te prosto z wody, bo odgrzewane z przypieczoną skórką uwielbia. Ja za to lubię wszystkie rodzaje. Niedawno odwiedziłam Chatkę babuni w Pozńaniu, jak już wcześniej wspomniałam na Facebook i z apetytem zajadałam się ich specjałami, pierogami gotowanymi i pieczonymi. Nawet się skusiłam na kromkę chleba z domowym smalcem, zagryzając ją małosolnym ogórkiem. Takich pyszności nie jadłam od wieków, a już na pewno smalczyka!
Nie wiedziałam, że jest aż tyle różnych nadzień do pierogów. Wizyta w pierogarni zainspirowała mnie bardzo i zrobiłam moją wersję pierogów z kaszą jęczmienną, cebuą i kurkami. Piękne i smaczne pierogi podałam z dymką, białą i czerwoną i usmażonym boczkien. Mówią, że podróże kształcą, święta prawda!Przepis na pierogi z kaszą jęczmienną i kurkamiSkładniki:40 sztuk7 ½ dl mąki¼ łyżeczki soli1 łyżka oleju1 jajko2 ½ dl wrzątkuNadzienie2 dl kaszy jęczmiennej4 dl wody1 łyżeczka soli200 g kurek4 dymkiszczypta pieprzuDodatki100 g boczku3 cebulki ze szczypiorkiemWykonanie:Zacznij od nadzienia poprzez ugotowanie kaszy jęczmiennej w lekko osolonej wodzie.Drobno posiekaj kurki i dymkę i podsmaż w niewielkiej ilości oleju. Sprobuj smażyc grzyby po trochu, żeby się nie gotowaly we własnym płynie .Dodaj sól i pieprz i wymieszać z kasza. Zostaw do ostygnięcia.Wymieszaj mąkę, jajka, sól, wodę i olej i zagniec miękkie ciasto.Odstaw ciasto na pół godziny, po czym rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2 mm, podsyp mąką jeśli jest taka potrzeba.Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj nadzienie z kaszy.Zagotuj wodę w dużym rondlu, lekko osoloną.Gotuj pierogi, nie za dużo na raz, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez następną minutę.Ugotowane pierogi podawaj z usmażonym boczkiem i cebulą.
Polecane przepisyPierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i paprykąSzaszłyki z karkówki, boczku i cebuliWegetariańskie kotleciki z czerwonej fasoliSałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiSmaczne pierogi z truskawkami na słodko