Wykonanie
Dzisiaj jest międzynarodowy dzień gofra, więc
drodzy Panie i Panowie pieczemy gofry . Pokusiłam się dzisiaj na gofry belgijskie, a więc gofry
drożdżowe. Możecie sobie wyobrazić radość mojego dziecka, kiedy
wróci ze szkoły, a tu czekają na niego świeżo upieczone, pachnące
cytryną i
wanilią gofry .

Przepis na gofry belgijskieSkładniki: na 12 gofrów, u mnie gofrownica w kształcie
serca400 ml letniego
mlekakuleczka świeżych
drożdży, wielkości
zielonego groszku1 łyżeczka waniliowej pasty3 łyżki
cukru1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnieszczypta
soli280 g
pszennej mąki100 g roztopionego
masła
Rozetrzyj
drożdże w cukrze, dodaj letnie
mleko,
mąkę,
wanilię,
cytrynową skórkę,
żółtka i zmiksuj. Dodaj teraz przestudzone
masło i zmiksuj raz. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij pianę z
białek i lekko wymieszaj z
ciastem. Ciasto jest dosyć rzadkie i łatwo się nakłada. Wysmaruj gofrownicę
olejem lub
masłem przed pierwszym pieczeniem. Piecz gofry na złoty kolor.Polecane przepisyGofry z nutellą i kremem
cappuccinoGofry z
kardamonemGofry
paleo migdałoweChrupiące gofry z poziomkowymi
lodamiNajlepsze sniadanie gofry
dyniowe o smaku piernikowym