Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio królują u nas lekkie śniadania. Rano trzeba uzupełnić straty wartości odżywczych po odpoczynku.
Jajka mają najłatwiej przyswajalne
białko a wraz z dużą ilością warzyw stają się witaminową bombą. Dawno nie
jadłam omletu więc postanowiłam przygotować go sobie i
synkowi na śniadanie. Oczywiście z
sałatką.
Składniki na dwa omlety:3 duże
jajka2 plastry
dojrzewającej szynki ( lub dowolnej ulubionej)6
pomidorków cherry lub 1 duży
pomidor1 łyżka tartego
ostrego sera (
oscypka,
parmezanu, gruyere , rubin itp)
pieprz2 łyżeczki
masłasałatapomidorki cherrykrem balsamiczny ( sos z zagęszczonego
octu z Modeny )Przygotowanie:
Pomidory sparzyć. Obrać, pokroić na 3 części.
Jajka rozmącić. Dodać do nich
ser i
pomidory, doprawić, pamiętając że
ser i
szynka są słone.
Szynkę pokroić w paski.Rozpuścić 1 łyżeczkę
masła, wrzucić na patelnię połowę
szynki. Obsmażyć a gdy zacznie pachnieć wlać połowę masy jajecznej.Nie mieszać, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół ( do środka można dodać plastry
sera,
twaróg, pastellę ulubione dodatki ).Czynność powtórzyć.Podawać z
sałatką, polaną
sosem balsamicznym.Moje rady:Patelnia powinna być duża, a warstwa
jajek cienka.Oczywiście można się wspomóc pokrywką jednak wtedy
jajka będą twarde i mocno spieczone od
spodu, a ja np. tego nie lubię. Możecie dodać ulubione składniki do omletu, można się tym bawić, jeśli wpadną do Was przyjaciele możecie ułożyć w miseczkach dodatki i każdy skomponuje swój wymarzony omlet.Mogą to być
cebula,
szczypiorek,
zioła,
szynka,
boczek,
oliwki, resztki
mięsa z wczoraj, np. pieczony
kurczak, czy paski kotleta
schabowego, wszystkie warzywa w tym bardzo zdrowe te o zielonych liściach ,
owoce oraz
bakalie a także
słodycze. Patelnie w dłońPowiązane notki:Omlet z warzywami i
serem żółtymCiasto francuskie z
serem brie,
szynką i
czarnuszkąNaleśniki z
serem i
sałatą – przekąskaZielona jajecznica na
wafluZielona sałatka z
kiwi,
awokado,
otrębami i
gruszką