Wykonanie
Szybkie przekąski to coś, o czym już nie raz
pisałam. Kolejna forma, takiego właśnie dania, wymyślona w trzy sekundy kierując się tym, co było w lodówce - czyli to co uwielbiam - pełny freestyle :)
SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego250 g
pieczarek7
pomidorków koktajlowych1/4
cebuli2 plastry ulubionej
szynki4 plastry
żółtego seraprzyprawa do bruschetty
masło do smażenia
jajkosólpieprzPRZEPIS
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, po chwili dodajemy
cebulę, pokrojoną w piórka. Wszystko razem przesmażamy, na koniec dodajemy
sól i
pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na dwie części. Na każdej części, przez środek układamy plastry
sera, doprawiamy
przyprawą do bruschetty. Następnie układamy
pieczarki i
szynkę pokrojoną w cienkie paski.Ostatnim elementem są
pomidorki koktajlowe, które kroimy na pół i układamy w równomiernych odstępach po 7 połówek na każdej części ciasta. Dodajemy
sól i
pieprz.Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym
jajkiem i mocno dociskamy podczas zawijania. Ciasto smarujemy też z wierzchu
jajkiem. Kroimy każdą część ciasta na 7 części.Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut (aż ciasto się zarumieni)