ßßß
Składniki:4-6 porcji1 kg żeberek z mięsem5-6 cebul ( ok. 400 g )1-2 marchewki3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1 mała papryka czuszka1/2 szklanki śmietany1/2 szklanki mąki ( ok. 80-100 g )olej lub masło klarowane do smażeniasól,pieprzkluski śląskie, ryż lub kasza do podania
Przygotowanie:Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w plastry ( lub inne kawałki i tak się rozpadną).Żeberka pokroić w kawałki z pojedynczymi kostkami.Z mąki odsypać 2 łyżki. W reszcie obtoczyć mięso, zamknie to jego pory i sprawi, że sos będzie gęstszy a mięso soczyste.Rozgrzać tłuszcz, tyle aby dno naczynia było przykryte.Obsmażać żeberka na złoto brązowy kolor, partiami aby nie zaczęły się gotować.Przełożyć je do garnka.A na tłuszczu z ich smażenia podsmażyć cebulę i marchewkę. Przełożyć do żeberek.Zalać je 1,2 l gorącej wody, dodać przyprawy i gotować do miękkości, około 1,5 godziny, po godzinie lekko uchylić pokrywkę, dodać 1 łyżeczkę soli.Gdy warzywa się rozpadną, a mięso zacznie odchodzić od kości mąkę mieszamy z 1/2 szklanki wody i śmietaną, dodać do sosu, mieszając, gotować 5 minut doprawić.Podawać z ryżem i modrą kapustą.Powiązane notki:Kwaśnica na żeberkach – kapuśniakPolędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z karmelemCzosnkowe klopsiki w sosie koperkowymKurczak w sosie kokosowym z kurkumąKlopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepis