ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie cebulowym

Żeberka w sosie cebulowym

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Myślę, że większość z Nas pamięta podobne danie z dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała sos, który smakował bardzo podobnie. Sos z żeberek jest bardzo aromatyczną potrawą, ogólnie uważam, że mięsa z kością wzbogacają smak potraw. Potrawę przygotowuje się dość długo, właściwie po obsmażeniu mięsa z kostką nie mamy przy nim zbyt dużo do roboty
warto zaskoczyć rodzinę czymś pysznym. Był to nasz dzisiejszy obiad.
Składniki:
4-6 porcji
1 kg żeberek z mięsem
5-6 cebul ( ok. 400 g )
1-2 marchewki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 mała papryka czuszka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mąki ( ok. 80-100 g )
olej lub masło klarowane do smażenia
sól,pieprz
kluski śląskie, ryż lub kasza do podania
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w plastry ( lub inne kawałki i tak się rozpadną).
Żeberka pokroić w kawałki z pojedynczymi kostkami.
Z mąki odsypać 2 łyżki. W reszcie obtoczyć mięso, zamknie to jego pory i sprawi, że sos będzie gęstszy a mięso soczyste.
Rozgrzać tłuszcz, tyle aby dno naczynia było przykryte.
Obsmażać żeberka na złoto brązowy kolor, partiami aby nie zaczęły się gotować.
Przełożyć je do garnka.
A na tłuszczu z ich smażenia podsmażyć cebulę i marchewkę. Przełożyć do żeberek.
Zalać je 1,2 l gorącej wody, dodać przyprawy i gotować do miękkości, około 1,5 godziny, po godzinie lekko uchylić pokrywkę, dodać 1 łyżeczkę soli.
Gdy warzywa się rozpadną, a mięso zacznie odchodzić od kości mąkę mieszamy z 1/2 szklanki wody i śmietaną, dodać do sosu, mieszając, gotować 5 minut doprawić.
Podawać z ryżem i modrą kapustą.
Powiązane notki:
Kwaśnica na żeberkach – kapuśniak
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z karmelem
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Klopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/04/zeberka-w-sosie-cebulowym