ßßß Cookit - przepis na Krem pomarańczowy ( orange curd )

Krem pomarańczowy ( orange curd )

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Postanowiłam dodać przepis na krem pomarańczowy osobno – jest już dodany w śniadaniowych bułeczkach, po to aby ułatwić Wam (i sobie) jego ponowne znalezienie, bo okazał się przepyszny. Kremowy – mimo braku mleka, a dzięki wanilii aromatyczny. Koniecznie spróbujcie, będzie świetnym dodatkiem do ciast, ciastek, grzanek, bułeczek, tostów i czego jeszcze dusza zapragnie.
Składniki:
550 ml soku pomarańczowego
40 g budyniu waniliowego
1 łyżka cukru – lub do smaku
1/2 laski wanilii
4 żółtka
Przygotowanie:
500 ml soku gotujemy.
W międzyczasie resztę soku miksujemy z budyniem, cukrem i żółtkami. Przecedzamy przez drobne sito aby pozbyć się cząstek jaj.
Wlewamy do soku, ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Studzimy.
Krem smakuje jak budyń pomarańczowy – świetny dla osób które nie mogą jeść mleka i dla dzieci , które za sokami nie przepadają. Będzie pasował także do piernikowych ciast i babeczek.
Może być przechowywany w lodówce około tygodnia.
Powiązane notki:
Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbaty
Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą
Ziołowy krem z brokułów
Krem orzechowy
Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/19/krem-pomaranczowy-orange-curd