Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Postanowiłam dodać przepis na krem
pomarańczowy osobno – jest już dodany w
śniadaniowych bułeczkach, po to aby ułatwić Wam (i sobie) jego ponowne znalezienie, bo okazał się przepyszny. Kremowy – mimo braku
mleka, a dzięki
wanilii aromatyczny. Koniecznie spróbujcie, będzie świetnym
dodatkiem do ciast,
ciastek, grzanek, bułeczek, tostów i czego jeszcze dusza zapragnie.
Składniki:550 ml
soku pomarańczowego40 g budyniu
waniliowego1 łyżka
cukru – lub do smaku1/2
laski wanilii4
żółtkaPrzygotowanie:500 ml soku gotujemy.W międzyczasie resztę soku miksujemy z
budyniem,
cukrem i
żółtkami. Przecedzamy przez drobne sito aby pozbyć się cząstek jaj.Wlewamy do soku, ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty.Studzimy.Krem smakuje jak
budyń pomarańczowy – świetny dla osób które nie mogą jeść
mleka i dla dzieci , które za
sokami nie przepadają. Będzie pasował także do piernikowych ciast i babeczek.Może być przechowywany w lodówce około tygodnia.Powiązane notki:Sok i
syrop śliwkowy – na zimę do
herbatyCzekośliwka – krem /
dżem śliwkowy z
czekoladąZiołowy krem z
brokułówKrem
orzechowyKrem
śniadaniowy z
kaszy z
rabarbarem