ßßß Cookit - przepis na Tort pomarańczowy z ajerkoniakiem

Tort pomarańczowy z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych pomarańczy, białej czekolady i ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!
Sok ze świeżych pomarańczy znalazł się zarówno w biszkopcie jak i kremie. Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.
Torcika wypełniłam gotowanym kremem pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu waniliowego. Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.
Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu pomarańczowego.
Składniki:
Biszkopt na 10 porcji
130 g miękkiego masła
2 jajka
3 ½ dl mąki
1 ½ dlcukru
70 g białej czekolady, stopionej i schłodzonej
1 ½ dl soku pomarańczowego
starta skórka z jednej pomarańczy
Do przybrania :
1 porcja pomarańczowego kremu
1 dl ajerkoniaku
2 ½ dl śmietany kremówki
30 g białej czekolady
Krem pomarańczowy
2 ½ dl mleka
2 ½ dl soku pomarańczowego
1 dl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laski wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj masło z cukrem Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.
Następnie dodaj skórkę otartą z pomarańczy, ostudzoną czekoladę i sok pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.
Piecz biszkopt w 170ºC, około 40 minut.
Wyjmij biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Trzepaczką ubij żółtka, cukier, vanilję i mleko. Wymieszaj razem sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną i wlej do mleko.
Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej ajerkoniak i wymieszaj.
Przekrój ciasto 3 razy. Posmaruj dwa spody kremem i przykryj ostatnim.
Ubij śmietanę i posmaruj cały tort.
Udekoruj wiórkami białej czekolady.
Jeśli chcesz tylko ugotować waniljowy krem, urzyj podwójną ilość mleka i 2 łyżki cukru dodatkowo.
Polecane przepisy
Pierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013
Szwedzki tort truskawkowy
Rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą
Węgierski deser tort Esterhazy
Tort czekoladowy – przepis II
Źródło:http://codojedzenia.pl/tort-pomaranczowy-z-ajerkoniakiem