Wykonanie
W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych
pomarańczy,
białej czekolady i
ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!Sok ze świeżych
pomarańczy znalazł się zarówno w
biszkopcie jak i kremie. Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.Torcika wypełniłam gotowanym kremem
pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu
waniliowego.
Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu
pomarańczowego.Składniki:
Biszkopt na 10 porcji130 g miękkiego
masła2
jajka3 ½ dl
mąki1 ½ dlcukru70 g
białej czekolady, stopionej i schłodzonej1 ½ dl
soku pomarańczowegostarta skórka z jednej
pomarańczyDo przybrania :1 porcja
pomarańczowego kremu1 dl
ajerkoniaku2 ½ dl
śmietany kremówki30 g
białej czekoladyKrem
pomarańczowy2 ½ dl
mleka2 ½ dl
soku pomarańczowego1 dl
cukru2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
laski waniliiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj
masło z
cukrem Dodaj po jednym
jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.Następnie dodaj skórkę otartą z
pomarańczy, ostudzoną
czekoladę i
sok pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj
mąkę i delikatnie wymieszaj.Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.Piecz
biszkopt w 170ºC, około 40 minut.Wyjmij
biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.Trzepaczką ubij
żółtka,
cukier, vanilję i
mleko. Wymieszaj razem
sok pomarańczowy i
mąkę ziemniaczaną i wlej do
mleko.Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej
ajerkoniak i wymieszaj.Przekrój ciasto 3
razy. Posmaruj dwa
spody kremem i przykryj ostatnim.Ubij
śmietanę i posmaruj cały tort.Udekoruj wiórkami
białej czekolady.
Jeśli chcesz tylko ugotować
waniljowy krem, urzyj podwójną ilość
mleka i 2 łyżki
cukru dodatkowo.Polecane przepisyPierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013Szwedzki tort
truskawkowyRabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąWęgierski deser tort EsterhazyTort
czekoladowy – przepis II