Wykonanie
Sama nie wiem,
czemu sięgnęłam w sklepie po
rabarbar. Chyba będzie żal, jak się skończy ... a szkoda byłoby tej tarty nie spróbować. Jest szybka do przygotowania i prosta do wykonania. Bardzo, bardzo smaczna i lekka. Dzięki rabarbarowi ma lekko kwaśny smak, który się świetnie komponuje z
budyniem. Przepis, lekko zmodyfikowany - ze strony BBC .Składniki na kruche ciasto:175 g
mąki55 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę25 g
smalcu, zimnego, pokrojonego w kostkękilka łyżek
soku pomarańczowego do połączenia składnikówotarta skórka z
pomarańczy (koniecznie, inaczej ciasto będzie mdłe)Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem, pozostawić w lodówce na chwilę, by odpoczęło. Formę na tartę (o wymiarach 12 x 26 cm) wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą. Wyłożyć do niej równomiernie ciasto (ja wylepiłam), ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub
suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie wypukliło podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 15 minut. Ciasto powinno być już niemal wypieczone (można przykryć od góry folią aluminiową, gdyby zbyt szybko łapało kolor).Nadzienie
rabarbarowe:300 g
rabarbaru, obranego, pokrojonegokilka łyżek
cukru - do smaku
Rabarbar obtoczyć w cukrze, pogotować z 2 minuty, by zmiękł, odłożyć na chwilę (prawie cały sok z gotowania wsiąknie w
rabarbar).Warstwa budyniowa:1
jajko20 g
cukru20 g
mąki8 łyżek
śmietany kremówkiJajko zmiksować na najwyższych obrotach z
cukrem, by zgęstniało i wyjaśniało (ubijałam trzepaczką do
białek). Dodać
mąki i kremówki, cały czas ubijając.Wykonanie:Na mocno podpieczone ciasto wyłożyć
rabarbar, na niego wylać
budyń. Piec około 8 - 10 minut, aż
budyń się zetnie. Przed pokrojeniem ostudzić.Smacznego :)