Wykonanie
Wszyscy zapewne znają naleśniki Suzette . Ja postanowiłam połączyć ten smak z naszym ulubionym smakiem
śniadaniowym - omletem po królewsku. Wyszło bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie. Puszysty, lekko
pomarańczowy omlet to idealny początek dnia.
Składniki (na 2 - 3 omlety):4
jajkasok z 1
pomarańczy (ok 70 ml)2 - 3 łyżki
mąki1 łyżeczka
cukrualkohol (
rum lub domowy ekstrakt
pomarańczowy)sok z 1/2
pomarańczykawałki
pomarańczyskórka starta z
pomarańczy (opcjonalnie)
masło do smażeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z
sokiem z 1
pomarańczy. Dodać
cukier i
mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji podobnej do
śmietany. Wymieszać z ubitymi
białkami. Na patelni rozgrzać odrobinę
masła. Wyłożyć część masy i usmażyć z jednej strony. Delikatnie przełożyć na drugą stronę i lekko podsmażyć. Omlet podzielić na mniejsze kawałki. Wlać odrobinę soku z
pomarańczy oraz odrobinę
alkoholu (ja użyłam ekstraktu
pomarańczowego na bazie
rumu). Podpalić i flambirować. Przełożyć na talerz. Podawać z kawałkami
pomarańczy i skórką.