Wykonanie
Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z
truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko
budyń :)Domowy, aksamitny
budyń truskawkowo-
rabarbarowy z nutką
wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być naprawdę dobry :D Polecam Wam do wypróbowania, a gdy zabraknie
rabarbaru, przygotujcie go z samych
truskawek, będzie pyszny :)SKŁADNIKI:700 ml
mleka (użyłam 3,2 %, może być również roślinne)300 g
truskawek200 g
rabarbaru4
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanejziarenka z 1
laski wanilii (opcjonalnie 1
cukier - 16 g - wanilinowy)3/4 szklanki
cukru (mniej/więcej według uznania)WYKONANIE:500 ml
mleka wlej do garnka z grubym dnem, dodaj do tego pokrojony w 1-2 cm kawałki
rabarbar i przekrojone na pół
truskawki. Zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż
owoce zaczną się rozpadać.Zblenduj je z
mlekiem na gładko, ostrożnie, bo całość jest gorąca.W miseczce zaś zblenduj lub wymieszaj pozostałe 200 ml
mleka z
żółtkami, ziarenkami
wanilii,
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Na gorące
mleko z
owocami wlej
mleko z
żółtkami oraz dodatkami i zagotuj całość chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje (około 1 minuty).
Budyń rozlej do pucharków i podawaj np. ze świeżymi
truskawkami. Gotowe! Smacznego!