Ostatnio nie mam nawet głowy do gotowania ani pieczenia. Ale Święta idą, to z pewnością sobie 'odbiję' ;-) Kilka dni temu powstał lekki, słodki deser - a'la budyń, zwany dalej kisielem waniliowym ;-)Składniki-2 szklanki mleka-1/2 laski wanilii lub 3 opakowania cukru wanilinowego-1 i 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki cukru-2 żółtkaPrzygotowanieMąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, żółtka ubić z cukrem. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem przekrojonej wzdłóż wanilii lub cukrem wanilinowym. Do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do zawrzenia w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką. Odstawić. Wymieszać z żółtkami. Gorący kisiel przelać do kompotierek, lekko skropić zimną, przegotowaną wodą.Smacznego ;-)