Wykonanie
Zwykle piekąc szarlotkę, czy inne ciasto jako dodatek wykorzystywałem
lody waniliowe. Uwielbiam ten smak, dlatego też uważam
wanilię jako doskonałe uzupełnienie do deserów.Tym razem jednak, przy okazji pieczenia muffinek, postanowiłem zrobić do nich sos
waniliowy. Skorzystałem przy tym z tego przepisu. Ponieważ robiłem ten sos pierwszy raz, wolałem nie przesadzać z ilością
wanilii i użyłem tylko 1 laski. Moim zdaniem sos wyszedł wyśmienity, choć przydała by się jeszcze 1
laska wanilii.
Składniki:- 3
żółtka- 2 łyżki
cukru zwykłego- 1 łyżka
cukru wanilinowego- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1
laska wanilii- 450 ml
mleka 3,2%Sposób przygotowania:
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożykiem wyskrobujemy ziarenka.Wlewamy
mleko do miski, dodajemy
żółtka,
cukier wanilinowy,
cukier zwykły,
mąkę ziemniaczaną i wyskrobane ziarenka
wanilii.Wszystko razem porządnie miksujemy lub mieszamy i przelewamy do garnka.Wrzucamy wyskrobaną
laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu, tuż przed wrzeniem, ale nie zagotowujemy. Sos powinien ładnie zgęstnieć.Wyjmujemy
laskę wanilii i
sos jest gotowy.