Wykonanie
Właściwie najpierw chciałam po prostu dodać przepis na domowy
budyń.
Potem jednak przyszło mi do głowy, że
mogę zacząć nowy cykl, pewnie niezbyt długi i regularny, który będzie traktował o daniach, jakie zwykle gotujemy z proszku. Takich podstawach jak
galaretka,
kisiel, czy
budyń właśnie.
Budyń jest jednym z ulubionych deserów, szybki i smaczny. Mi najbardziej smakowały niemieckie budynie, ale teraz mam nowego ulubieńca w postaci tego domowego :)dopisek: próbowałam znaleźć reklamę, w której był ten tekst "Smutno Ci? A może budyń?", ale nie udało mi się :c Internet jest jednak skończony :c
Składniki:2 szklanki
mleka1 łyżka
masłalaska wanilii3 łyżki
cukru1,5-2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtkaŻółtka i
mąkę wymieszać w pół szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotować razem z
masłem,
cukrem i wyskrobanymi z
wanilii ziarenkami (aby się do nich dostać, wystarczy przekroić laskę na pół). Na gotujące się
mleko wlać pozostałe
mleko, wymieszane z
mąką i
żółtkami, które tuż przed wlaniem trzeba zamieszać. Od razu zmniejszyć gaz i zagotować cały czas mieszając. Przelać do miseczek i podawać na ciepło lub zimno. enjoy c: