Wykonanie
Zobaczyłam go u Majanki i już wiedziałam, że muszę go zrobić. Wiedziałam też, że
będę go jadła sama, no może z mężem, bo dzieci rabarbarowi mówią zdecydowane NIE. A mają czego żałować, oj mają. Dzięki
wanilii jest rewelacyjny. Mój ulubiony.
Składniki:1 kg
rabarbaru250/300g
cukrupół
laski wanilii (dałam 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego)2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do garnka o grubym dnie i podgrzewać aż zmięknie. Wtedy wsypać
cukier i wyłuskane z
laski wanilii ziarenka oraz
cynamon. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Trwa to ok. 1,5 godziny lub dłużej (zależy od tego jaką chce się uzyskać konsystencję). W trakcie gotowania należy co jakiś czas mieszać masę
rabarbarową.Gotowy
dżem przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno dokręcić. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem./wydrukuj przepis/