Wykonanie
Taki mus to doskonała podstawa do deserów, dodatek do
jogurtów, ale nadaje się też świetnie jako nadzienie do naleśników czy wprost na pajdę
chleba. Proporcje składników od Nigelli, ale myślę, że każdy z Was robi podobny "na oko". Zamiast
wanilii można dodać
cynamon.
Składniki:500 g
rabarbaru150 g
cukru2 łyżki ekstraktu
waniliowego (lub 2 łyżeczki
cynamonu)Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (jaeżli
rabarbaru nie obierzemy uzyskami ładniejszy kolor). Do garnka wrzucić
rabarbar,
cukier i ekstrakt.(Jeśli robimy wersję z
cynamonem należy dolać 1 - 2 łyżki
wody) Zagotować, aż
cukier się rozpuści, mieszając. Przykryć i chwilę gotować. Następnie odkryć i gotować dalej, aż
woda odparuje a
rabarbar się rozpadnie.
/wydrukuj przepis/