ßßß
 
            
         Czas na rabarbar ! Długo przeze mnie wyczekiwany, jeden z najbardziej ulubiony w wypiekach i deserach. Teraz, w cieplejsze dni, wypróbujmy staromodny, nostalgiczny angielski pyszny deser o zabawnej nazwie - rabarbarowy fool ('głupiec'). To nic innego jak mus rabarbarowy z bitą śmietaną i sporą dawką wanilii . Idealny do niego jest rabarbar o czystym różowym kolorze, choć nie ma to wpływu na smak deseru. W UK rabarbar taki kupiłam w Asda, choć często można go dostać w Marks&Spencer. W przeciągu kolejnych kilku miesięcy może będziecie chcieli zrobić 'głuptaska' z truskawkami, malinami, a może agrestem ? Za każdym razem będzie smakował wspaniale!Składniki na około 6 porcji:1 kg rabarbaru (preferowany o kolorze różowym tzw. forced rhubarb)300 g cukru z prawdziwą wanilią np. z domowego przepisu500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejRabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z cukrem z wanilią, przykryć pokrywką (lub folią aluminiową). Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 60 minut, do miękkości.Upieczony rabarbar natychmiast odsączyć na sitku z soku.Sok przelać do garnuszka i pogotować, w celu zredukowania jego ilości o połowę. Powinniśmy otrzymać gęsty, słodki syrop z rabarbaru. Wystudzić (choć nie w lodówce, mógłby się skrystalizować i utracić piękną, różową przezroczystość).Pozostały odsączony rabarbar zmiksować blenderem na mus, schłodzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, stopniowo, dodawać do niej mus i syrop, lekko wymieszać, do uzyskania efektu marmurka. Przełożyć do pucharków i podawać.Smacznego :-).
Czas na rabarbar ! Długo przeze mnie wyczekiwany, jeden z najbardziej ulubiony w wypiekach i deserach. Teraz, w cieplejsze dni, wypróbujmy staromodny, nostalgiczny angielski pyszny deser o zabawnej nazwie - rabarbarowy fool ('głupiec'). To nic innego jak mus rabarbarowy z bitą śmietaną i sporą dawką wanilii . Idealny do niego jest rabarbar o czystym różowym kolorze, choć nie ma to wpływu na smak deseru. W UK rabarbar taki kupiłam w Asda, choć często można go dostać w Marks&Spencer. W przeciągu kolejnych kilku miesięcy może będziecie chcieli zrobić 'głuptaska' z truskawkami, malinami, a może agrestem ? Za każdym razem będzie smakował wspaniale!Składniki na około 6 porcji:1 kg rabarbaru (preferowany o kolorze różowym tzw. forced rhubarb)300 g cukru z prawdziwą wanilią np. z domowego przepisu500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejRabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z cukrem z wanilią, przykryć pokrywką (lub folią aluminiową). Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 60 minut, do miękkości.Upieczony rabarbar natychmiast odsączyć na sitku z soku.Sok przelać do garnuszka i pogotować, w celu zredukowania jego ilości o połowę. Powinniśmy otrzymać gęsty, słodki syrop z rabarbaru. Wystudzić (choć nie w lodówce, mógłby się skrystalizować i utracić piękną, różową przezroczystość).Pozostały odsączony rabarbar zmiksować blenderem na mus, schłodzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, stopniowo, dodawać do niej mus i syrop, lekko wymieszać, do uzyskania efektu marmurka. Przełożyć do pucharków i podawać.Smacznego :-). Źródło inspiracji - przepis Nigelli Lawson (bez modyfikacji).
Źródło inspiracji - przepis Nigelli Lawson (bez modyfikacji).