ßßß
Składniki:300 ml śmietanki 30%łyżeczka wanilii w płynie ( lub łyżeczka cukry wanilinowego)3/4 szklanki cukru100 g masła zwykłego (zaw. tłuszczu 82%)
Przygotowanie:W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, cukier i śmietanę.Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie pojawienia się brązowych grudek zmniejszyć płomień wciąż mieszając.Masa będzie brązowieć stopniowo.Po uzyskaniu gęstej masy i jednolitego, karmelowego koloru natychmiast wyłączyć palnik. Mieszać powoli przez kolejne 5 minut.Następnie dodać wanilię.Wylać ciepłą masę na wyłożony papierem do pieczenia pojemnik. Schłodzić w lodówce.Zimną i zestaloną masę pokrój na kwadraty lub prostokąty.Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier do pieczenia.
Smacznego!