Wykonanie
Dalsza część przygody z
rabarbarem, miałam go aż 3 kg, mniejsza część poszła do ciasta, a większa przetworzona na
dżem z dodatkiem
wanilii.Składniki:2,5 kg
rabarbaru500 g
cukru (dałam brązowy)
laska waniliiPrzygotowanie:
Rabarbar myjemy bardzo dokładnie, a następnie kroimy na kawałki zaczęłam od 1 cm, później były już około 3 cm (z lenistwa). Przekładamy do dużego garnka lub na dużą głęboką patelnię zalewamy niewielką ilością
wody, dodajemy
cukru i gotujemy około 30 minut, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na 1-2 godziny, żeby wypuścił sok. Po upływie tego czasu odpalamy kuchenkę ognień dość mocno zmniejszamy i gotujemy przez jakieś 2-3 godziny aż
dżem zgęstnieje. Przekładamy do wygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy po zagotowaniu się
wody od 15-20 minut. Smacznego