ßßß Cookit - przepis na Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Dalsza część przygody z rabarbarem, miałam go aż 3 kg, mniejsza część poszła do ciasta, a większa przetworzona na dżem z dodatkiem wanilii.
Składniki:
2,5 kg rabarbaru
500 g cukru (dałam brązowy)
laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy bardzo dokładnie, a następnie kroimy na kawałki zaczęłam od 1 cm, później były już około 3 cm (z lenistwa). Przekładamy do dużego garnka lub na dużą głęboką patelnię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukru i gotujemy około 30 minut, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na 1-2 godziny, żeby wypuścił sok. Po upływie tego czasu odpalamy kuchenkę ognień dość mocno zmniejszamy i gotujemy przez jakieś 2-3 godziny aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy po zagotowaniu się wody od 15-20 minut. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/05/dzem-z-rabarbaru.html