Wykonanie
Pin It
Dzisiaj do kolekcji
dżemów i
konfitur dołącza
dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką
wanilii. Boski. Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego na słodko. A po resztę przepisów zapraszam do zakładki
Przetwory i
przyprawy .
Czas przygotowania: 2 dniSkładniki:700 g
rabarbaru300 g
cukru1
laska waniliiWykonanie:
Rabarbar płuczemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy
cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby
rabarbar puścił sok. U mnie stał cała noc.
Rabarbar doprowadzamy do wrzenia, gotując go na malutkim ogniu pod przykryciem. Wtedy go odkrywamy i smażymy przez godzinę. Zdejmujemy z kuchenki, gdy wystygnie przykrywamy i odstawiany do następnego dnia.Następnego dnia
dżem znowu podgrzewamy na malutkim ogniu,dodajemy do niego wyłuskane ziarenka
wanilii i smażymy przez 120 minut.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona
dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.