Wykonanie
Rabarbarowe szaleństwo trwa. Była już
tarta rabarbarowa, kruche ciasto
rabarbarowe,
drożdżowy placek
rabarbarowy i kompot z
rabarbaru . Tym razem – polewa do
lodów i
sorbetów. Wspaniale pasuje do
lodów śmietankowych, tym razem
szykowałam deser dla weganki, więc dodałam go do
sorbetu truskawkowego. Zimny
sorbet, ciepła polewa – Doskonałe połączenie!
Składniki1/2 kg
rabarbaru150g
cukru2 łyżki
wódkilaska waniliiPrzygotowanie
Rabarbar umyj, odkrój końce i pokrój na niewielkie kawałki.Wrzuć do rondla
rabarbar,
cukier,
wódkę i nasionka wyskrobane z
laski wanilii. Zagrzej, mieszając, aż
cukier się rozpuści.Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, aż
rabarbar zmięknie.Przelej do miseczki, aby nieco ostygł. Podawaj na ciepło, z
lodami lub
sorbetem.Jeśli nie wykorzystasz od razu całej polewy – możesz ją przechowywać kilka dni w lodówce i podawać (na zimno lub na ciepło) do innych deserów.Smacznego!