ßßß Cookit - przepis na Polewa rabarbarowa do lodów i sorbetów

Polewa rabarbarowa do lodów i sorbetów

nazwa

Wykonanie

Rabarbarowe szaleństwo trwa. Była już tarta rabarbarowa, kruche ciasto rabarbarowe, drożdżowy placek rabarbarowy i kompot z rabarbaru . Tym razem – polewa do lodów i sorbetów. Wspaniale pasuje do lodów śmietankowych, tym razem szykowałam deser dla weganki, więc dodałam go do sorbetu truskawkowego. Zimny sorbet, ciepła polewa – Doskonałe połączenie!
Składniki
1/2 kg rabarbaru
150g cukru
2 łyżki wódki
laska wanilii
Przygotowanie
Rabarbar umyj, odkrój końce i pokrój na niewielkie kawałki.
Wrzuć do rondla rabarbar, cukier, wódkę i nasionka wyskrobane z laski wanilii. Zagrzej, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, aż rabarbar zmięknie.
Przelej do miseczki, aby nieco ostygł. Podawaj na ciepło, z lodami lub sorbetem.
Jeśli nie wykorzystasz od razu całej polewy – możesz ją przechowywać kilka dni w lodówce i podawać (na zimno lub na ciepło) do innych deserów.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/25/polewa-rabarbarowa-do-lodow-i-sorbetow