Wykonanie
Najsłynniejszy francuski deser. Krem o konsystencji
puddingu z karmelową skorupką.Aksamitny, słodki,
waniliowy, idealnie kremowy.
Creme brulee ( 6 kokilek )500ml
śmietanki 36%5
żółtek1
laska wanilii4 łyżki
cukru4 łyżki
cukru do skarmelizowania
Laskę wanilii przeciąć i wydłubać ziarenka które dodać do
śmietanki.
Śmietankę zagotować, a następnie przestudzić.
Żółtka utrzeć drewnianą łyżką z
cukrem do białego kremu a la kogel
mogel.Dodać do
śmietanki. Przelać masę do naczynek i zapiekać 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 100stopni.Po ostudzeniu, kokilki schłodzić kilka godzin w lodówce.Przed podaniem wierzch posypać
cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.Smacznego