ßßß Cookit - przepis na Creme brulee

Creme brulee

nazwa

Wykonanie

Najsłynniejszy francuski deser. Krem o konsystencji puddingu z karmelową skorupką.
Aksamitny, słodki, waniliowy, idealnie kremowy.
Creme brulee ( 6 kokilek )
500ml śmietanki 36%
5 żółtek
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru do skarmelizowania
Laskę wanilii przeciąć i wydłubać ziarenka które dodać do śmietanki. Śmietankę zagotować, a następnie przestudzić. Żółtka utrzeć drewnianą łyżką z cukrem do białego kremu a la kogel mogel.
Dodać do śmietanki. Przelać masę do naczynek i zapiekać 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 100stopni.
Po ostudzeniu, kokilki schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem wierzch posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2015/04/creme-brulee.html