Wykonanie
Jowita w kuchniCreme brulee -deser nad deserami. Podczas jego przygotowania miło jest posłuchać francuskiej muzyki. Otrzymałam na gwiazdkę od przyjaciół fantastyczny prezent "Appetit Francja" - płytę z piosenkami francuskimi z dziesięcioma klasycznymi przepisami z kuchni francuskiej. Znajdziecie w tym świetnie wydanym zestawie muzyczno - kulinarnym piosenkę "Madame"
Jane Birkin, oraz deser creme brulee, wg którego przyrządzamy ten deser, modyfikując jedynie czas pieczenia. Polecam.Składniki:500ml
śmietanki 36%6
żółtek100 gram
cukru drobnego
laska waniliiSposób przygotowania:
Wanilię rozcinamy na pół, dodajemy do
śmietanki, zagotowujemy
śmietankę, pozostajemy do lekkiego schłodzenia.
wanilię przeciągamy nożem przez nacięcie i wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do
śmietanki.
żółtka ubijamy z
cukrem na jasny, gładki krem. Do kremu dodajemy powoli ciepłą
śmietankę - cały czas mieszając. Krem wlewamy do żaroodpornych naczynek, które wstawiamy na wypełnioną
wodą blachę - tak, aby
woda sięgała do połowy wysokości naczynekwstawiamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika do 130 stopni piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika krem studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.przed podaniem posypujemy całą powierzchnię deseru łyżeczką
cukru i spalamy go specjalnym palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z rozgrzaną górą, aż
cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru.