Wykonanie
Francuski deser...pyszny, choć kaloryczny, od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ;)Składniki:
500 ml
śmietanki 36%6
żółtek1/3 szklanki
cukrulaska wanilii6 łyżek łyżek
brązowego cukruPrzygotowanie:W rondlu na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania
śmietankę z
cukrem i wyłuskanymi ziarenkami
wanilii. Kiedy
śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy.
Żółtka ubijamy, do
żółtek dodajemy do łyżce
śmietankę. Mieszamy, delikatnie i nie za długo aby nie napowietrzać masy.Masę nalewamy ( ja to robię przez sitko) do 6 foremek.Foremki wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy
wodę na 1/2 wysokości foremek.Tak przygotowany krem zapiekamy w piekarniku przez około 40-45 minut.Creme brule po upieczeniu studzimy, następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny, najlepiej jednak zostawić go w lodówce na całą noc.Przed podaniem każdą foremkę posypać
brązowym cukrem i skarmelizować.Smacznego :)