Wykonanie
Powidła śliwkowe z dodatkiem
czekolady i delikatną nutką
wanilii, są tak absolutnie pyszne, że po zrobieniu jednej porcji (z 2 kg
śliwek), zaraz następnego dnia, kupiłam znacznie więcej węgierek :-) Nie było innego wyjścia. Powidła te można traktować jako zdrowszą wersję
czekoladowych kremów do kanapek. Można dodawać do deserów, robić z nimi naleśniki, albo wyjadać łyżeczką ze słoika. Jedno jest pewne, ile by ich nie zrobić,
Powidła śliwkowe z
czekoladą skończą się szybciej niż zima ;-)Składniki:2 kg
śliwek węgierek200g
cukru200g
gorzkiej czekolady100g
czekolady deserowej2 łyżki ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i zaczynamy smażyć na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Po 2 godzinach smażenia zdejmujemy garnek z ognia, dosypujemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na parę godzin.
Potem znowu podsmażamy przez ok. 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Powidła powinny być już dość gęste. Do garnka dorzucamy
czekolady połamane na kawałki, i mieszamy aż
czekolada całkowicie się rozpuści, smażymy jeszcze przez pół godziny mieszając od czasu do czasu, dolewamy ekstrakt
waniliowy, mieszamy i gorącymi powidłami wypełniamy wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcamy odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.