Wykonanie
Na upały nie ma nic lepszego niż domowe
lody lub
sorbety :-). Już kiedyś proponowałam Wam semifreddo z
malinami, bez dodatku
jajek; dzisiaj klasyczna wersja, z dodatkiem
żółtek i
bitej śmietany. Semifreddo wykonane jak w przepisie poniżej podajemy na wpół zamrożone, lekko kremowe i lekko twarde, nie wymaga również użycia maszyny do
lodów.
Rabarbar cały czas jest dostępny na działkach i w sklepach - korzystajmy z niego,
póki można :-).
Rabarbar w
syropie:ok. 350 g
rabarbaru (ilość zależy od wielkości foremki)3/4 szklanki
wody1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1/2
laski waniliiPrzygotować keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8 , 5 cm i górnych 26 x 11 cm. Wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej.
Rabarbar (najkorzystniej czerwone części łodyg lub tzw. forced rhubarb - w pięknym różowym kolorze) umyć (nie obierać) i przyciąć do szerokości dna foremki.Na patelni lub w szerszym garnuszku (
rabarbar powinien stanowić pojedynczą warstwę na dnie garnuszka) zagotować
wodę z
cukrem i
wanilią, do rozpuszczenia się
cukru.
Rabarbar ułożyć na dnie i gotować na najmniejszym ogniu przez 4 - 5 minut.
Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia w
syropie. Po tym czasie
syrop odlać (można rozrobić z
wodą i wypić - pyszny kompot
rabarbarowo -
waniliowy!).5
żółtek80 g - 100
cukru pudru + dodatkowe 20 g
cukru pudru500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej125 g
serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiW misie miksera umieścić
żółtka i 80 - 100 g
cukru pudru. Ucierać/ubijać przez kilka minut lub do momentu otrzymania jasnej, prawie białej i puszystej masy (kogel -
mogel) - ja to robię przystawkami miksera do ubijania piany z
białek.W osobnym naczyniu umieścić kremówkę,
mascarpone, 20 g
cukru pudru, pastę z
wanilii i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Otrzymany
krem śmietankowy dodawać w 3 turach do kogla mogla, krótko ubijając tylko do połączenia się składników (kilka obrotów miksera). Powinna powstać gładka mieszanka w jednolitym kolorze - nasze przyszłe
lody.Na dno foremki poukładać odcedzone łodygi
rabarbaru w
syropie, jedna przy drugiej, a następnie wyłożyć masę
lodową, wyrównać. Przykryć lekko folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 6 godzin lub całą noc. Wyjąć około 15 minut przed podaniem, kroić i podawać np. z kompotem
rabarbarowym i świeżymi
truskawkami.Smacznego :-).