Wykonanie
składniki:
wodacukierpłatki migdałówserek mascarponeśmietanka 30%cukier puderlaska waniliiświeże
owoce,(jakie mamy pod ręką)wykonanie:Karmel : na 25dkg
cukru 220ml
wody.Oba składniki podgrzewamy ciągle mieszając.Jak
cukier się rozpuści powiększ ogień i mieszaj, aż delikatnie zbrązowieje ,wsyp
płatki migdałów ,które wcześniej trzeba uprażyć w piekarniku .jak karmel nabierze ładnego złotego koloru, ściągamy z gazu(Nie może być za ciemny, bo będzie gorzki) .Nugat wylewamy na deskę lub blat, czekamy aż trochę ostygnie ale trzeba pilnować żeby nie stwardniał za bardzo i wałkujemy (robimy to dosyć szybko bo karmel szybko twardnieje),wycinamy kółeczka i formujemy w foremce metalowej do pieczenia babeczek..Krem robię jak do tiramisu.!
serek mascarpone , 200ml ubitej
śmietany 30% ,1 kopiatą łyżkę
cukru pudru i
laskę wanilii Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką na dno koszyczka układamy świeże
truskawki .
potem dekorujemy kremem układamy na wierzch
borówki i polewamy sosem
owocowym.Sos wykonanie:
truskawki i
borówki miksuję z odrobiną
cukru i
soku z cytryny przecieram przez sitko i polewam koszyczki z kremem... Smacznego