Wykonanie
Pomimo że pijam dwie filiżanki
kawy dziennie wciąż mam ochotę na
kawowe smaki. W niedzielę zrobiłam bardzo łatwy i szybki deser. Masę podzieliłam na pół, do jednej części dodałam ekstrakt
waniliowy natomiast do drugiej
kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości
wody. Deser rozdzieliłam do całkiem sporych pucharków ale dzięki warstwie kawowej wcale nas nie zasłodził.
Składniki:330 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudru (według uznania)3 łyżki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości
wodySchłodzony
serek ubić z
cukrem, dodać
śmietankę i ubijać na sztywno. Połowę masy przełożyć do innego naczynia. Do pierwszej części dodać ekstrakt
waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Do drugiej połowy dodać
kawę i też chwilę jeszcze ubijać. Układać w pucharkach według własnego pomysłu. Posypać mieloną
kawą.Smacznego:)