ßßß Cookit - przepis na TIRAMISU (BEZ JAJEK)

TIRAMISU (BEZ JAJEK)

nazwa

Wykonanie

Pomysł na błyskawiczne ciasto? Proszę bardzo!
Nie wiem, czy można zepsuć ten deser (nie znam nikogo, komu by się to udało). Przepis jest banalnie prosty. Gotowe tiramisu wręcz rozpływa się w ustach.
Tych, którzy chcą wypróbować nieco inny przepis (z żółtkami), odsyłam do tego posta: klik .
Składniki:
400 g biszkoptów języczków
2 łyżki kakao
100 g borówek amerykańskich
1 granat
poncz kawowy
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
mus z serka mascarpone
300 g śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
500 g serka mascarpone
Owoce myjemy. Borówki osuszamy. Wyłuskujemy pestki granatu (oczyszczamy je z białej błonki).
Przygotowujemy poncz kawowy.
Kawę i cukier zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy ją do wystudzenia. Do całkowicie zimnej dodajemy ekstrakt waniliowy.
Przygotowujemy mus serowy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy (łyżka po łyżce) serek mascarpone. Miksujemy całość dokładnie.
Przygotowujemy naczynie szklane (u mnie forma o wymiarach 25 cm x 35 cm) - im mniejsze, tym więcej warstw biszkoptowych powstanie.
Przekładamy deser.
Każdego biszkopta zanurzamy w ponczu kawowym (im dłużej będziemy zanurzali ciastka, tym więcej kawy wpiją; ja trzymałam je króciutko, by kawę wchłonęła tylko "skórka"). Najlepiej wcześniej zrobić przymiarkę i przeliczyć ile biszkoptów będziemy potrzebować na 1 warstwę. Układamy języczki na dnie formy i przykrywamy je połową kremu. Namaczamy kolejną porcję biszkoptów w kawie i układamy na warstwie kremu. Ponownie wykładamy mus serowy. Oprószamy go obficie kakao. Gotowy deser schładzamy w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Tuż przed podaniem wierzch dekorujemy owocami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/tiramisu-bez-jajek.html